Mirovanja u trudnoći

Mirovanja u trudnoći


Najčešći uzroci mirovanja u trudnoći su prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, a zatim zastoj u rastu djeteta.

Ako je vaša prethodna trudnoća završila spontanim pobačajem, u narednoj se miruje još 4 tjedna više od onog tjedna u kojemu je prije nastupio pobačaj. Preporuča se i sustezanje od spolnih odnosa i izbjegavanje teškog fizičkog rada uz ležanje nekoliko puta dnevno. Ne smijete biti duže od 2 sata na nogama, a ako osjetite i prije umor, morate leći.Trudnice s 2 ili više spontanih pobačaja moraju mirovati tijekom cijele trudnoće, posebno u onim tjednima kada su oni nastupili. Ako nema znakova prijetećeg prijevremenog poroda poslije 24. tjedna, može se postepeno smanjivati ležanje. 

       Iste se mjere poduzimaju i kod trudnica koje su u prethodnim trudnoćama prijevremeno rodile.U stojećem je i u sjedećem položaju pritisak usmjeren na ušće maternice. Tako se postepeno otvara grlić maternice, vodenjak se spušta u kanal i dolazi do njegovog prsnuća, trudova i prijevremenog poroda. Ležanjem se taj pritisak smanjuje, kao i mogućnost podražaja maternice na stezanje. Ovim su stanjima podložne trudnice koje su ranije imale operaciju na grliću maternice, one s anomalijama maternice, upalama, te s ranijim prekidima trudnoće.       

Mirovati moraju i trudnice koje pate od EPH gestoze i eklampsije. Simptomi su: otoci nogu, ruku i tijela, prisustvo bjelančevina u mokraći i povišen tlak. Najteži je oblik eklampsija, gubitak svijesti popračen grčevima. Bolest se javlja isključivo u trudnoći i nestaje nakon nje.

Kod nekih bolesti majke: visoki tlak, bolesti štitnjaće, bolesti bubrega i mokraćnog sustava i šećerna bolast. Kod trudnica kod kojih se bolest pojavila tijekom trudnoće mirovanje nije potrebno.

U slučaju komplikacija u trudnoći: prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, zastoj u rastu ploda, kod višeplodne trudnoće, placente previje i kod raznih infekcija. 


Pročitano: 60191 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije