Ljetni praznici

Ljetni praznici


Ljetni praznici

Djeca vide samo pozitivne strane ljetnih praznika – nema škole! Iako i s nas roditelja silazi jedno veliko opterećenje, pojavljuju se mnoge brige. Sada su djeca sama kod kuće, nemaju obaveza, rade što žele i kada žele, bez nadzora su.

Zanimacija tijekom ljetnih praznika

Ako im možemo priuštiti ljetovanja i kampove, izvrsno! Tamo će imati rutinu, obaveze, bit će pod stručnim vodstvom i nadzorom, a kada se vrate kući imat će o čemu razmišljati. Naravno, pri tom ne mislimo da sve vrijeme iskoristite daleko od kuće – njima ste potrebni i vi i njihov dom. Ukoliko ih nećete slati od kuće, raspitajte se u svome gradu – škole, knjižnice, učilišta,... - ima li kakvih aktivnosti za djecu preko ljeta. Nema boljeg rješenja od obaveza kroz igru i zabavu.

Budite dostupni – no sve ima svoje granice

Naravno, morate biti tu za svoje dijete i ono vam se mora javiti ukoliko mu je potrebna pomoć ili savjet. No dogovorite s njim da ste vi i dalje na poslu unatoč njegovim praznicima, te da ne možete u svakom trenutku izdvajati neograničeno mnogo vremena za sitnice. Dijete vam može poslati SMS ili e-mail ukoliko vas treba i pričekati dok se oslobodite i ne odgovorite mu pozivom – u suprotnom, ako je hitno, neka se posluži telefonom. Ako dijete nema pristup pisanju SMS-ova ili e-mailova, možete dogovoriti da vas npr. nazove a vi ćete mu se javiti kada budete mogli, a ako je hitno neka nazove dvaput za redom. Dobro bi bilo i kada biste imali "rezervni kontakt" ukoliko vas dijete ne može dobiti a hitno je, ili obrnuto. Može to biti susjed, prijatelj, rođak,... Najbolje ako ta ooba živi u blizini pa može s vremena na vrijeme pogledati dijete.

Pravila ponašanja tijekom ljetnih praznika

Iako mislite da vaše dijete to sve zna, nikad nemojte propustiti priliku i ponoviti: nema otvaranja vrata dok vas nema kod kuće, ako imate prikaz broja neka se javlja samo vama na telefon – ako se javi nepoznatima neka ne kaže da je samo doma već da ste npr. ispred kuće ili u kupaonici... Neka vam se uvijek javi kad izlazi iz kuće, neka ne upotrebljava pećnicu, peglu, šibice i sl., nema pozivanja prijatelja dok nema odraslih itd.

Zajedničko vrijeme

Nemojte očekivati da će dijete biti u potpunosti sretno prepušteno samo sebi tijekom praznika. Pronađite i odvojite vrijeme za zajedničke aktivnosti. Tijekom vikenda to mogu biti šetnje i izleti, a preko tjedna društvene igre, gledanje filmova i sl.

Trudnoca.Net

Pročitano: 3049 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije