Higijena zubi

Higijena zubi


Higijena zubi

Je li vrijeme da započnete oralnu higijenu vašeg mališana? Je li dovoljno velik da sam četka zube? Trebamo li otići u prvi posjet zubaru? Sve su to pitanja koja si roditelji često postavljaju, ne znajući točne odgovore.

Nikada nije prerano za higijenu zubi vaših najmlađih, s obzirom da se zubići formiraju i prije poroda, još u drugom tromjesečju trudnoće. Do poroda vaš mališan ima oformljenih 20 mliječnih zubića. Stoga nježni prelasci ručnikom preko zubnog mesa neće biti naodmet. Tako pomažete u uklanjanju štetnih bakterija sa zubnoga mesa.

Tek oko druge godine života možete početi upotrebljavati četkicu i kaladont. Upotrebljavajte zaista malo paste (veličine graškovog zrna) i naučite dijete da pljune poslije četkanja. Dijete je sada dovoljno veliko za pranje zubi pod roditeljeskim nadzorom. Oko pete godine dijete bi već trebalo znati samostalno oprati zubiće.

Bilo bi dobro što ranije prekinuti s pijenjem bočice nakon pranja zubi jer šećeri iz mlijeka i soka čine dobru podlogu za stvaranje karijesa. Karijes se pojavljuje kada bakterija i hrana ostaju po zubima koji se ne četkaju. Kiselina se sakuplja po zubu i omekšava zaštitni sloj. Zubi se trebaju prati najmanje dva puta dnevno, a najvažnije je pranje prije spavanja.

Između 2. i 3. godine djetetova života idealno je vrijeme za prvi posjet zubaru. Ako imate u blizini pedodonta, dječjeg stomatologa, svakako ga posjetite. Imat će odgovor na sva dječja, ali i vaša pitanja vezana uz zdravlje zubi. Tijekom prvog posjeta zubaru – osim ako se ne radi o posjetu uslijed kvara i boli – zubar će samo pogledati zubiće dok dijete sjedi u vašem krilu ali neće ih i popravljati. Upoznat će dijete s aparatima, popričati o važnosti održavanja usne higijene. To će pomoći vašem djetetu da se osjeća sigurno, u poznatom okruženju, puno povjerenja u stomatologa.


jasmina

Pročitano: 3911 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije