Epilepsija u trudnoći

Epilepsija u trudnoći


Epilepsija u trudnoći

Epilepsiju karakteriziraju cerebralni napadi (konvulzije) koji su posljedica nenormalne električne akivnosti u mozgu.

Kako će trudnoća utjecati na bolest?

Učestalost napada tijekom trudnoće potpuno je nepredvidiva. U otprilike polovice slučajeva ona ostaje nepromijenjena. Četvrtina ima učestalije, a druga četvrtina rjeđe napade. Učestaliji napadi se najčešće javljaju u prvom tromjesečju i misli se da su posljedica promjena u tjelesnom biokemizmu. Istovremeno, česte mučnine i povraćanja u to doba mogu otežati redovito uzimanje antikonvulzivnih lijekova i tako dovesti do učestalijih napada.

Trudnoća dovodi i do sniženja serumske koncentracije mnogih antikonvulziva što uvjetuje potrebu za češćim mijenjanjem doze lijekova i odredivanjem njihove koncentracije u krvi.


Kako će bolest utjecati na trudnoću?


Više od 90% trudnoća žena s epilepsijom završava bez ikakvih tegoba. U većini slučajeva nema potrebe za mijenjanjem već korištenih i dokazanih medikamenata. Uobičajena je nadoknada folne kiseline tijekom cijele trudnoće u svih žena koje uzimaju antikonvulzivnu terapiju. Izgleda da su uz epilepsiju učestalije pojave vaginalnog krvarenja i odvajanja posteljice. Čini se da postoji i veća učestalost prijevremenog prsnuća vodenjaka te trudnoćom uvjetovane hipertenzije.

Tri najvažnije opasnosti po dijete su: utjecaj aktivnosti majčine bolesti (ima li napade) tijekom trudnoće, povećani riz.ik pojave nasljednih oblika epilepsije i povećani rizik pojave priro8enih nakaznosti. Stupanj pojedinih rizika jako oscilira od slučaja do slučaja i nemoguće ih je objediniti.

Zaključno se može reći, uz istu terapiju prije trudnoće dobro kontrolirana epilepsija ostaje takvom i u trudnoći.

Smijem li dojiti?

Antiepileptici ne bi smjeli imati utjecaja na dojenje

Preporuke:
• Prije bilo kakve promjene terapije, konzultirajte svoga liječnika.
• Pripravite se za češća provjeravanja koncentracije antikonvulziva u serumu.
• Upitajte svog liječnika u vezi nadoknade folna kiseline tijekom trudnoće.


poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 21033 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije