Čudesan razvoj

Čudesan razvoj


Novorodenče.

Ljudi često smatraju novorođenče "bespomoćnim", a ipak beba je mala loptica životinjskih refleksa, do ograničenog stupnja čak sposobna i za samoobranu. Beba se trza na glasne zvukove ili jarka svjetla. U odgovor na iznenadnu buku ili dodir izbacuje ruke i noge prema van. Rovat će uokolo za bradavicom i sisati je. Ako maramica padne na bebino lice ona će je zbaciti mlatarajuci rukama i glavom. Ako ih se draška, bebine će ručice i nogice hvatati. Beba će napraviti pokrete koračanja ako je se drži uspravno i pokrete plivanja ako je se drži polegnuto u vodi. I ostatak ponašanja novorođenčeta je sličan kao u životinja: ono poskakuje, trza se, nasumce lamata rukama i nogama, ruke su mu stisnute u čvrste male šake, plače i ispušta meke grlene roktaje, mljacka i tepa, njegove oči mogu pratiti pokrete, ali samo nekoliko centimetara od njegovog lica i spava 80 % vremena.

S mjesec dana.

4 tjedna nakon rođenja, pokreti ruku, nogu i tijela još su uvijek trzavi i nasumični, ali beba počinje opažati uzorke velikih kontrasta, čuti i odgovarati na glasove gledanjem ili glasajući se i namjerno plakati da bi privukla pažnju. Raspoznaje i više voli meke predmete, ne hrapave, nježno rukovanje, ne grubo, i slatke mirise, ne gorke ili trpke i osobito cijeni blago obraćanje.

S 4 mjeseca

Bebine draži su sada vidljive, zajedno s njenim sposobnostima u razvoju. Može podici glavu i trup i osloniti se na ruke, po volji se ritati i istezati noge, promišljeno otvarati i zatvarati šake, stajati kad je poduprta, zanjihati viseće predmete i grabiti, tresti i žvakati male igračke. Njen vid je sada sazrio i može pratiti predmete na velikoj udaljenosti. Zavodljivo se smije kad je se škaklja, govori joj se ili mazi, te skviči, guguće i brblja. Uz malo potpore može sjesti i to je oslobađa za žvakanje i igranje vlastitim ručicama, prstićima, nogicama i palcima. Provodi sate, svog sada duljeg budnog vremena u isprobavanju dodira, okusa i kretanja i padanja predmeta. Voli blagu glazbu i obično voli pljeskati i ritati se u kadi. Ima raspon raspoloženja i načina da privuče i zadrži roditeljsku pažnju i također odgovara na njihova raspoloženja.

S 8 mjeseci.

Beba se sada počinje nametati, vičući da privuče pažnju, puzeći i gmizeći po kući, dižući se uz namještaj u uspravan položaj i istražujući igračke i predmete trešenjem, lupanjem, grebanjem, bacanjem, gaženjem ili ispuštanjem da bi vidjela i čula kako se ponašaju. Može dobro ciljati kada dosiže i hvata i sada može skupiti prste i palce da bi uhvatila sitne predmete - recimo bobice ili komadiće jabuke s poslužavnika. Ima poriv da govori nizove slogova, brblja neprestano s bilo kojim prijateljskim sugovornikom i izgovara svoje prve, jednu ili dvije, riječi. Njezina rastuća pozornost i svjesnost dopuštaju joj da raspoznaje poznate igračke, glasove, lica - uključivši svoje vlastito u ogledalu - i kao posljedica, da otkriva i plaši se neznanaca.

S godinu dana.

S prvim rođendanom djetetov svijet postaje veći, jer usavršava svoje munjevito puzanje, teturanje na dvije noge i jedan ili dva koraka hodanja bez pomoći. Njegova je vještina porasla tako da može naslagati nekoliko kocaka, staviti manje igračke u veće i ponovo ih istresti. Može piti iz čaše, češljati vlastitu kosu, brbljati u djecji telefon, olovkom šarati po papiru i ima omiljene lutke, lopte, kamione i druge igračke. Po prvi puta može gledati kako se mali predmeti sakrivaju ispod tkanine, zatim posegnuti ispod i naći ih. Počinje razumijevati simbole, može pokazati na sliku ptice ili mačića i u skladu s time cvrkutnuti i mijauknuti. Razumije jednostavne naredbe kao: "Daj mi loptu!" ili "Ne jedi to!" i naučilo je povremeno odgovarati odlučno odmahujuci glavom i inzistirajuci: "Ne!" Ono pažljivo sluša izgovorene riječi i pokušava ih oponašati i otkrilo je veliku zabavu u ispitivanju maminih i tatinih reakcija kada plače, odbija njihove zahtjeve ili baca nešto po sobi.


prema M. Diamond, dr. med, "Čarobno drveće uma", u izdanju Ostvarenja, travanj 2002.) Copyright: Ostvarenje, Lekenik.

Pročitano: 46534 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije